Announcement

Collapse
No announcement yet.

Παρενέργειες απο τη χρήση ΑΑΣ

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Παρενέργειες απο τη χρήση ΑΑΣ

  Πολλά ακούγονται, ακόμα περισσότερα λέγονται, και τις περισσότερες φορές από το στόμα αυτών που η μόνη τους ενασχόληση με τα αναβολικά είναι ο,τι διάβασαν στο ίντερνετ. Συνήθως είναι οι ίδιοι που θα βάλουν και τη κρεατίνη στην ίδια κατηγορία.
  Ακμή, τριχοφυία και τριχόπτωση, συρρίκνωση όρχεων, γυναικομαστία και πολλά άλλα που έχουμε ακούσει, αλλά τι ισχύει πραγματικά?

  Πάμε να δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει πραγματικά με τα αναβολικά και τις παρενέργειες τους  1. Αναστολή φυσικών ορμονών
  Η αναστολή των φυσικών ορμονών είναι πιθανώς η πιο κοινή και πιθανή παρενέργεια που εμφανίζεται από τη χρήση αναβολικών στεροειδών. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, η λήψη ορμονών θα στείλει ένα μήνυμα στο ενδοκρινικό σας σύστημα για να μειώσει ή να σταματήσει την παραγωγή του. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας θέλει να παραμείνει σε μια πολύ ισορροπημένη κατάσταση - που ονομάζεται ομοιοστασία. Για να διατηρηθεί αυτή, το σώμα επιδιώκει να αποφύγει την υπερβολική ή ελάχιστη ορμόνη. Στην περίπτωση των αναβολικών στεροειδών, ο εγκέφαλος σηματοδοτεί τους όρχεις να επιβραδύνουν ή ακόμα και να σταματήσουν να παράγουν (ανάλογα με τον τύπο και την ποσότητα των στεροειδών που λαμβάνουν) την τεστοστερόνη όταν υπάρχει υπερβολική κυκλοφορία. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει όταν οποιοδήποτε είδος ορμόνης προστεθεί στο σώμα, έτσι ακόμα κι αν ένας αθλητής δεν χρησιμοποιεί τεστοστερόνη, αλλά χρησιμοποιεί άλλα αναβολικά στεροειδή, το σώμα θα στείλει ακόμα αυτό το σήμα. Φυσικά διαφορετικά στεροειδή προκαλούν διάφορους βαθμούς αναστολής που κυμαίνονται από τον πλήρη αποκλεισμό της ενδογενούς (φυσικής) παραγωγής τεστοστερόνης, μέχρι πολύ ήπιες μειώσεις, όπου κάποιες φυσικές ορμόνες παράγονται και κυκλοφορούν ακόμη. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, αυτή η αναστολή τελειώνει όταν τα στεροειδή δεν είναι ενεργά στο σώμα πια.
  Οι περισσότεροι αθλητές που χρησιμοποιούν αναβολικά στεροειδή αποδέχονται όλα αυτά ως απαραίτητο τίμημα που πρέπει να πληρώσουν για να βιώσουν τα οφέλη από τη χρήση στεροειδών. Σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί αυτό, οι αθλητές έχουν πειραματιστεί όλα αυτά τα χρόνια με διάφορους τρόπους για να αποφύγουν ή τουλάχιστον να περιορίσουν αυτό το πρόβλημα. Ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη, αντι-οιστρογόνα και εκλεκτικοί ανταγωνιστές υποδοχέων οιστρογόνων (SERMs) χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια ενός κύκλου ή μετά από αυτόν (ή και τα δύο) με αυτό το στόχο στο μυαλό.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους που δεν έκαναν χρήση στεροειδών για ένα χρόνο, όλες οι μετρούμενες ορμόνες τους (τεστοστερόνη, οιστρογόνα) ήταν εντός της κανονικής κλίμακας. Αυτό σημαίνει ότι οι επιδράσεις που έχουν τα στεροειδή στις ορμόνες σας είναι αναστρέψιμες και οι ιστορίες τρόμου που έχουμε διαβάσει όλοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με άτομα που δεν ανέκτησαν ποτέ κανονική ορμονική λειτουργία μετά από έναν κύκλο είναι πολλές φορές υπερβολικές.

 • #2
  2. Επιπτώσεις στο ήπαρ από τη χρήση αναβολικών.
  Η βλάβη του ήπατος (συκώτι) είναι ίσως η πιο σημαντική από όλες τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η χρήση αναβολικών. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επικεντρώνονται συχνά σε αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα, σαν να συμβαίνει με κάθε στεροειδές και σε κάθε άτομο που κάνει χρήση. Αλλά έτσι είναι όντως τα πράγματα?
  Τα περισσότερα αναβολικά στεροειδή που λαμβάνονται από το στόμα περνούν από το ήπαρ, το οποίο λειτουργεί ως σύστημα φιλτραρίσματος του σώματος. Όταν κάτι περνάει από το ήπαρ, διασπάται από διάφορα ένζυμα και στη συνέχεια μεταφέρεται στην κυκλοφορία του αίματος. Οι περισσότερες έρευνες για τα στοματικά χορηγούμενα αναβολικά στεροειδή επικεντρώνονται στο γεγονός ότι τα ηπατικά ένζυμα είναι αυξημένα μετά την κατάποση. Αυτό όμως σημαίνει ότι το συκώτι μας έχει πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά; Φυσικά και όχι. Συνήθως, οι μελέτες που επικεντρώνονται στην τοξικότητα των στεροειδών συχνά χρησιμοποιούν παράλογες δόσεις. Το ήπαρ λειτουργεί ως φίλτρο για το ανθρώπινο σώμα, και ενεργοποιείται όποτε κάτι περνά μέσα από αυτό (όχι μόνο ένα στεροειδές). Αυτό σημαίνειότι τα στεροειδή βλάπτουν το ήπαρ; Ας δούμε τι λένε οι επιστήμονες.

  Διεξήχθη μια μελέτη οκτώ εβδομάδων το 1999, η οποία εξέτασε τις επιδράσεις ενός κύκλου 8-εβδομάδων με χρήση στοματικών στεροειδών. Τα στεροειδή που εξετάστηκαν ήταν Halotestin (Fluoxymesterone), Dianabol (methylandrostanolone) ή Winstrol (Stanozolol) σε αρουραίους με δόση 2mg / kg σωματικού βάρους, που χορηγήθηκε πέντε φορές την εβδομάδα για 8 εβδομάδες. Αυτό είναι σχεδόν 200mg / ημέρα από οποιοδήποτε από αυτά τα στεροειδή, για ένα χρήστη 90 κιλών. Δηλαδή, πολύ περισσότερο από ό, τι ο μέσος άνθρωπος θα χρησιμοποιήσει σε έναν κύκλο. Στην πραγματικότητα, δεν πιστεύουμε ότι έχει υπάρξει άνθρωπος που να έχει χρησιμοποιήσει ακόμη και 200mgs / ημέρα Halotestin, Winstrol ή Dianabol!
  Στο τέλος της μελέτης, κάθε αρουραίος είχε ακόμη επίπεδα ηπατικών ενζύμων που ήταν εντός φυσιολογικού εύρους.

  Σε μια άλλη μελέτη, 16 bodybuilders που χρησιμοποιούν στεροειδή συγκρίθηκαν με 12 bodybuilders που τους είχε χορηγηθεί placebo. Στη συνέχεια, οι bodybuilders που είχαν χρησιμοποιήσει στεροειδή σταμάτησαν να τα παίρνουν για τρεις μήνες, Στη συνέχεια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ηπατικά ένζυμα είχαν επιστρέψει στα ίδια επίπεδα με τους μη χρήστες σε μόλις 3 μήνες!  Βιβλιογραφία
  Med Med Sci Sports Exerc., 1999 Feb, 31, Οι λυσοσωμικές και οι μιτοχονδριακές δραστηριότητες του ήπατος των αρουραίων τροποποιούνται από τα αναβολικά-ανδρογόνα στεροειδή, Molano F, Saborido Α, Delgado J, Moran Μ, Megias Α.

  Int J Sports Med 1996 Αυγ, 17, Σύνθεση σώματος, καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου και ηπατική λειτουργία σε μακροχρόνια ανδρογόνα-αναβολικά στεροειδή χρησιμοποιώντας bodybuilders τρεις μήνες μετά την απομάκρυνση του φαρμάκου Hartgens F, Kuipers H, Wijnen JA, Keizer ΗΑ.

  Comment


  • #3
   3. επιδράσεις στεροειδών στη χοληστερόλη (προφίλ λιπιδίων αίματος)
   τα στεροειδή μπορούν να μειώσουν την hdl χοληστερόλη και να αυξήσουν τη χοληστερόλη ldl. η hdl (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας, κοινώς αναφερόμενη ως "καλή χοληστερόλη") βοηθά στην προστασία των αρτηριών φέρνοντας αχρησιμοποίητη χοληστερόλη στο ήπαρ όπου είναι διασπασμένη. η ldl από την άλλη πλευρά έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. μερικά στεροειδή μπορούν συνεπώς να προκαλέσουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης με χαμηλή hdl και υψηλή ldl. μερικά στεροειδή είναι, φυσικά, πολύ ήπια στα λιπίδια του αίματος, ενώ άλλα είναι ιδιαίτερα σκληρά. και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, είναι πιθανό να εμφανιστεί μια επιστροφή εντός των κανονικών παραμέτρων σύντομα μετά τη διακοπή χρήσης στεροειδών.


   Comment


   • #4
    4. Γυναικομαστία
    Η ανάπτυξη της γυναικομαστίας ή η γυναικεία εμφάνιση του ιστού του μαστού στους άνδρες είναι μια πιθανή πασρενέργεια από τη χρήση αναβολικών στεροειδών. Αυτό οφείλεται σε μια περίσσεια οιστρογόνου που υπάρχει στο σώμα, μέσω μιας διαδικασίας που είναι γνωστή ως "αρωματάση", με την οποία τα ανδρογόνα όπως η τεστοστερόνη μετατρέπονται σε οιστρογόνα. Αυτό το υπερβολικό οιστρογόνο βρίσκει το δρόμο του προς τους υποδοχείς του ιστού του μαστού και δεσμεύεται σε αυτά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα εμφάνισης γυναικείου ιστού μαστού, το οποίο σχεδόν πάντα πρέπει να αφαιρεθεί μόνο με χειρουργική επέμβαση. Οι περισσότεροι αθλητές εμφανίζουν κνησμό των θηλών, ακολουθούμενοι από πόνο. Δεδομένου ότι αυτό δεν αναπτύσσεται αμέσως , συνήθως ο αθλητής έχει αρκετό χρόνο για να διακόψει τη χρήση των αναβολικών που παίρνει ή για να προσπαθήσει να εξουδετερώσει την ανάπτυξη ιστών του μαστού ενώ παραμένει στον κύκλο. Οι δύο πιο συνηθισμένοι τρόποι αντιμετώπισης της γυναικομαστίας είναι η χρήση αντι-οιστρογόνων όπως το Nolvadex ή το Clomiphene Citrate (που λαμβάνεται καλύτερα μετά τον κύκλο) ή το Letrozole, ένας πολύ ισχυρός αναστολέας αρωματάσης.
    Η έναρξη και η εξέλιξη της ανάπτυξης του μαστού περιλαμβάνει μια ποικιλία ορμονών της υπόφυσης (και των ωοθηκών, των γυναικών), καθώς και διάφορους τοπικούς μεσολαβητές. Η τεστοστερόνη έχει τη δυνατότητα να αρωματάσει (μετατρέπεται σε οιστρογόνα) και τελικά να γίνει μέρος της σειράς των ορμονών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ιστού του μαστού:

    Comment


    • #5
     5. Ακμή και αναβολικά στεροειδή
     Τα αναβολικά στεροειδή μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη της ακμής. Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο είναι έμπειρος μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, με τα συγκεκριμένα στεροειδή και οι ακριβείς δοσολογίες να είναι πρωτεύουσες. Οι σμηγματογόνοι αδένες του δέρματος έχουν ιδιαίτερα υψηλή συγγένεια με τη διυδροτεστοστερόνη, η οποία είναι ένα ανδρογόνο που το σώμα παράγει φυσικά από την τεστοστερόνη μέσω του ενζύμου 5-άλφα αναγωγάση. Η αυξημένη δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων προάγει το λιπαρό δέρμα που μπορεί να συνδυαστεί με τα βακτήρια και το νεκρό δέρμα (φυσιολογική φθορά) προκαλώντας τελικά φραγμούς στους πόρους ταχύτερα από ό, τι το σώμα τους καθαρίζει. Αυτό φυσικά, μπορεί να προληφθεί χρησιμοποιώντας μόνο συγκεκριμένα στεροειδή, καθαρίζοντας τακτικά το δέρμα και ίσως χρησιμοποιώντας και κάποιο τοπικό αντι-ανδρογόνο.

     Comment


     • #6
      6. Roid Rage
      Η αυξημένη επιθετικότητα συχνά θεωρείται ότι συμβαίνει με τη χρήση αναβολικών στεροειδών. Αν και είναι εξαιρετικά σπάνιο (λιγότερο από 5%), έχουν βρεθεί σημαντικά συμπτώματα ψυχιατρικής φύσεως σε ορισμένους χρήστες στεροειδών, συμπεριλαμβανομένης της επιθετικότητας και της αυξημένης βίας, της μανίας και ακόμη και της ψύχωσης. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι στις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν δεν υπήρχε ομάδα ελέγχου, καθιστώντας τα αποτελέσματα τους αναληθή στην καλύτερη περίπτωση. Μπορεί λογικά να υποτεθεί ότι φυσικά επιθετικοί άνθρωποι (εκείνοι με ορισμένα επιθετικά χαρακτηριστικά) είναι απλώς περισσότερο διατεθειμένοι να χρησιμοποιούν στεροειδή, γεγονός που υπονομεύει περαιτέρω τα ερευνητικά αποτελέσματα. Μπορούν τα στεροειδή να ενισχύσουν αυτή την επιθετικότητα; Πιθανώς. Μπορούν τα στεροειδή να κατηγορηθούν για αντικοινωνικές, ψυχωσικές και ριζοσπαστικές συμπεριφορές; Πιθανώς όχι. Τα στοιχεία δεν είναι ακριβώς εκεί για να υποστηρίξουν ότι τέτοιες θεωρίες.
      Στην πραγματικότητα, διεξήχθη μια μελέτη ορόσημο που εξέτασε διαφορετικές δόσεις χορήγησης τεστοστερόνης σε άνδρες ηλικίας 20-50 ετών, οι οποίοι είχαν μια ποικιλία εμπειριών με στεροειδή από το να τους είχαν χρησιμοποιήσει προηγουμένως για να μην είχαν καθόλου πριν από τη μελέτη. Πραγματοποιήθηκαν διάφορες ψυχολογικές δοκιμασίες στην αρχή της μελέτης καθώς και στο τέλος. Διαπιστώθηκε ότι κανένας συμμετέχων στη μελέτη δεν είχε γίνει βίαιος λόγω των εγχύσεων τεστοστερόνης που είχαν λάβει, αν και ορισμένοι δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν πιο επιθετικοί. Αυτό δείχνει σαφώς ότι υπάρχει υψηλό επίπεδο ελέγχου για πιθανή βίαιη ή επιθετική συμπεριφορά που μπορεί να προκύψει από τη χρήση στεροειδών. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι από την άποψη των ψυχολογικών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν, ορισμένα άτομα παρουσίασαν ελάχιστη ή καθόλου ανταπόκριση στην τεστοστερόνη, σε σχέση με τα ψυχολογικά μέτρα, ενώ άλλα υπέστησαν σημαντικές αλλαγές. Έτσι, η γενική ιδιοσυγκρασία διαδραματίζει σαφώς σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο κάποιος ανταποκρίνεται ψυχολογικά στη χορήγηση στεροειδών. Επιπλέον, όταν συγκρίθηκε αυτή η μελέτη με άλλες, βρέθηκαν παρόμοια αποτελέσματα:

      Comment


      • #7
       7. Τριχόπτωση
       Τα στεροειδή μπορεί να προκαλέσουν πιθανότατα τριχόπτωση στους άνδρες, εικικά αν έχουν γενετική προδιάθεση φαλάκρας. Το γονίδιο για φαλάκρα θεωρείται ότι βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ (αρσενικό) αποκλειστικά, έτσι μια καλή γενική ένδειξη για το αν κάποιος έχει γενετικά προδιάθεση να γίνει φαλακρός είναι να κοιτάξει τους άντρες από την πλευρά των μητέρων τους. Οι πιθανότητες είναι ότι αν η πλειοψηφία τους είναι φαλακρόι, τότε το άτομο θα μεταφέρει αυτό το γονίδιο επίσης. Ο λόγος για τον οποίο τα στεροειδή μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη απώλεια μαλλιών είναι ότι το τριχωτό της κεφαλής αντιδρά πολύ έντονα στη διυδροτεστοστερόνη (DHT) και πολλά στεροειδή μπορούν είτε να μετατραπούν σε DHT είτε προέρχονται από αυτό. Μερικά φάρμακα κατά της φαλάκρας μπορούν να το αποτρέψουν αυτό, όπως το Finasteride και το Dutesteride. Αυτό, φυσικά, είναι απλώς ένα αισθητικό αποτέλεσμα και δεν δημιουργεί πραγματικά προβλήματα υγείας. Θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για μια πιθανή σταδιοδρομία στο χώρο της Heavy Metal σκηνής, αλλά εκτός από αυτό, δεν δημιουργούνται πραγματικά σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την τριχόπτωση. Ισως επειδή μπορεί να αποφευχθεί όταν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και αποφευχθούν ορισμένα στεροειδή.

       Comment


       • #8
        8. Καρδιαγγειακά προβλήματα.
        Τα αναβολικά στεροειδή συνδέονται πολλές φορές με καρδιαγγειακά προβλήματα. Μέρος αυτού του προβλήματος μπορεί να οφείλεται στις επιδράσεις των αναβολικών στα λιπίδια του αίματος (βλ. πιο πάνω). Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί χρήστες στεροειδών έχουν βρεθεί να έχουν διευρυμένες κοιλίες. Αυτό είναι στην πραγματικότητα πολύ συνηθισμένο σε bodybuilders, καθώς και powerlifters και άλλους τύπους αθλητών, και όχι μόνο σε χρήστες στεροειδών.        9, Ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών στις γυναίκες
        Πρόκειται για αυτό που λέγεται "αρρενοποίηση", η ανάπτυξη δηλαδή αρσενικών σεξουαλικών χαρακτηριστικών που οι γυναίκες θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεαστούν από τη χρήση στεροειδών. Αυτή η παρενέργεια στις γυναίκες είναι συχνά αναστρέψιμη μετά τη διακοπή των στεροειδών. Κάποιες άλλες παρενέργειες είναι η ανάπτυξη μιας βαθύτερης φωνής, η αύξηση των τριχών στο σώμα, η διεύρυνση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων (μεγέθυνση του κλειτορίδας) και η πιθανή φαλάκρα των ανδρών, ή η ακμή στο πρόσωπο ή το σώμα. Αυτό εξαρτάται βέβαια από τις χρησιμοποιούμενες ενώσεις καθώς και από τις δοσολογίες που χρησιμοποιούνται. Οι πιο μόνιμες από αυτές τις παρενέργειες είναι η εμβάθυνση της φωνής λόγω της υπερτροφίας (ανάπτυξης) των φωνητικών χορδών. Αυτή είναι συνήθως η πιο ανεπιθύμητη παρενέργεια, καθώς καθιστά πολύ προφανές όταν μια γυναίκα χρησιμοποιεί στεροειδή. Φυσικά, εάν αρχίσει αυτό, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να σταματήσετε αμέσως τη λήψη όλων των στεροειδών. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιστραφεί αυτό το φαινόμενο, το πιο συνηθισμένο είναι να υποβληθείτε σε εγχείρηση των φωνητικών σας χορδών.

        Comment


        • #9
         12. Προβλήματα στα νεφρά
         Ορισμένα είδη αναβολικών στεροειδών μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη πίεση στα νεφρά. Δεδομένου ότι τα νεφρά εμπλέκονται στις διεργασίες διήθησης και απέκκρισης, όταν χορηγείται μια ξένη ουσία, αναγκάζονται να εργαστούν εντονότερα. Μερικοί χρήστες στεροειδών έχουν παρατηρήσει πολύ σκοτεινά ούρα ενώ είναι σε ένα κύκλο, και αυτό είναι ενδεικτικό των νεφρών που εργάζονται υπερωρίες για να πετύχουν το στόχο τους. Ένας από τους σημαντικότερους υπαίτιους φαίνεται να είναι η Trenbolone, η οποία μετατρέπει τα ούρα του χρήστη σε πολύ σκούρο χρώμα. Αυτό το πρόβλημα μετριάζεται όταν καταναλώνεται αρκετό νερό καθημερινά. Επίσης, η πιθανότητα παρενεργειών εξαρτάται από τη δοσολογία και τον τύπο των χορηγούμενων ενώσεων. Μερικά στεροειδή (όπως το Nandrolones) χρησιμοποιούνται ακόμα και για να βοηθήσουν τους ανθρώπους με προβλήματα στα νεφρά.

         Comment

         Working...
         X